🔸Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoinlerin (ve diğer kripto para birimlerinin) oluşturulma işidir. Bitcoin (BTC) ağının omurgası gibidir ve ağın çalışmasını sağlamak için gerçekleşen süreçtir.

Finans dünyasında nasıl para merkez bankası otoritesi tarafından basılıyorsa, kripto para dünyasında, madencilik adı verilen bir süreçle yeni kripto para birimleri yayınlanır. Madencilik Blockchain sisteminde gerçekleştirilir.

Blockchain, Bitcoin ağının tarihinde gerçekleşen tüm işlemleri kaydeden şeffaf bir deftere verilen sistemin isimdir.

Bir Bitcoin bir cüzdandan diğerine taşındığında, her işlem bu Blockchain’e kaydedilir ve Blockchain değiştirilemez ve kimse tarafından değiştirilemeyeceği için sonsuza kadar orada kalır. Bu kayıtlar, bir zincir oluşturan bir dizi “blok” halinde sıralanır.

Bir işlem gönderildikten sonra, kullanıcıların kripto paralarını iki kez harcayabilmelerini önlemek için onaylanmadan önce ağdaki düğümler tarafından doğrulanması gerekir.

CLOUD MINING (BULUT MADENCİLİĞİ)

Donanım maliyetleri oldukça fazla ve elektrik giderleri oldukça fazla olan madencilik tipidir. Cloud yani bulut tabanlı, birden fazla cihazın bulunduğu web servislerine kayıt olarak, online cihaz kiralayabilir ve bu sayede üretime başlayabilirsiniz. Bunun için Dualmine, Genesis-mining, S4mining (Türk girişimi) gibi platformları kullanarak Bitcoin üretebilirsiniz. Ancak Bitcoin üretiminin zorlaşması ile birlikte ilk olarak donanıma göre düşük olsa da belirli tutarları gözden çıkarmalısınız. S4mining ana sayfasında ne kadarlık bir yatırımla ne kadar Bitcoin üretebileceğinize dair hesaplama tablosu bulunuyor.

CPU MADENCİLİĞİ

Merkezi  işlem birimiyle, bilgisayarlardan bildiğimiz işlemci ile yapılan madenciliğe verilen isimdir. Bu madencilik türünde transferler için kullanılan matematiksel denklemler CPU ile çözülürler. İlk dönemlerinde Bitcoin madenciliğini de işlemcilerle yapmak mümkündü. Fakat zaman içinde artan madenci sayısıyla Bitcoin ağının toplam işlem hızı arttı. Bu durum da sistemi yavaşlattı ve zorluk seviyesini oldukça yükseltti. Bitcoin sonrasında ortaya çıkan kripto paraların çok az bir kısmı hala CPU madenciliğini ile kazılmaktadır.

GPU MADENCİLİĞİ

En Popüler olan madencilik türü olarak karşımıza çıkar, ekran kartı ile yapılır. Ekran kartları kapasite bakımından CPU’lardan daha verimlidir. Bu nedenle zorluğu artıkça Bitcoin madencileri ekran kartlarıyla madencilik yapmaya başladılar. Bunun nedeni ekran kartlarına ait işlemcilerin hesaplamalarda daha verimli olmasıdır. Ekran kartlarının verimliliği özellikle Bitcoin’in buraya yönlendirdi. Verimli ve ucuz olmasından dolayı birçok kripto para madenciliği de GPU madenciliği ile yapılıyor. Teçhizatta bir işlemci, bir anakart, soğutma, çerçeve ve ekran kartı kullanılıyor.

ASIC (Application Specific Integrated Circuit) MADENCİLİĞİ

ASIC madenciliği ASIC miner olarak bilinen madencilik için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş cihazlardır. En güçlü madencilik yöntemidir. Böylece çok yüksek miktarda kripto para üretebilir ve bunun adil olmayan dağılımları ortaya çıkabilir. Bu yüzden tercih edilmiyor hatta yasaklanması öne sürülüyor.

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,097.00
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,777.64
  • xrpXRP (XRP) $ 0.451440
  • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.06
  • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.212049
  • neoNEO (NEO) $ 12.31
  • chilizChiliz (CHZ) $ 0.120992
  • huobi-tokenHuobi (HT) $ 3.69