İndikatörler

İndikatörler, piyasada teknik olarak analizler yaparken yatırımcılara yardımcı olabilen teknik bir göstergelerdir. 4 ana çeşidi vardır:

  • Trend Göstergeleri
  • Momentum Göstergeleri
  • Volatilite Göstergeleri
  • Hacim Göstergeleri

Trend Göstergeleri: Bir trendin gideceği yönü ve gücünü fiyat ortalamalarını baz alarak gösteren indikatörlerdir. Hareketli Ortalamalar, Parabolic Sar ve MACD en çok kullanılanlarıdır.

Momentum Göstergeleri: Fiyatları belli süre zarfları içinde karşılaştırarak fiyatların değişim hızını gösteren indikatörelerdir. RSI ve Stokastik RSI en çok kullanılanlardır.

Volatilite Göstergeleri: Belirli bir piyasadaki işlem aralığında meydana gelen farkın büyüklüğünü ölçmeye ve fiyatlardaki hızlanma/yavaşlama hareketlerini gösterir. Bollinger Bantları ve Standart Sapma en çok kullanılanlardır.

Hacim Göstergeleri: Gerçekleşen ticaret faaliyetinin miktarını ve bir fiyat hareketinin arkasındaki gücü analiz eder. En sık kullanılanları On Balance Volume, Rate of Change ve Chaikin’dir. Ayrıca yatırımcı stratejileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yatırımcı stratejileri yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu yazımızda da inceleyeceğimiz indikatörler piyasada en çok kullanılan ve yatırım yaparken bize yol gösteren göstergeler olacaktır. Bunlar:

  • RSI
  • Hareketli Ortalamalar
  • MACD
  • Bollinger Bantları
  • Parabolic Sar
  • Fibonacci
indikatörler

RSI (Göreceli Güç Endeksi)

Açılımı Relative Strength Index olan RSI, fiyat hareketlerine bağlı olarak aşırı alım veya satım durumlarının takibini sağlayan teknik bir göstergedir. RSI’da 70 üzeri aşırı alım (overbougth) ve 30 altı aşırı satım (oversold) bölgeleridir.

Hareketli Ortalama

Hareketli Ortalama (Moving Average/MA) teknik analizlerin olmazsa olmazıdır. Seçilen dönem içindeki ortalama kapanış fiyatları kullanılarak oluşturulur. Trendin gidiş yönünü, destek/direnç oluşumlarını ve trendin başlangıç ve bitiş zamanları hakkında bilgi veren çok yönlü bir indikatördür.

MA seviyeleri bize dinamik birer destek/direnç seviyesi verir. Fiyatın seçilen MA’nın altında veya üstünde olması bize alım yönlü mü satış yönlü mü işlem açılacağı hakkında bilgi verir. MA’da süre ne kadar kısa seçilirse göstergenin hassasiyeti artar. Bu nedenle MA’nın süre seçimi oldukça önemlidir. MA seviyeleri trend çizgileri kadar verimli değildir. Özellikle 20 günden kısa seçilen sürelerde fiyat sık sık MA ile kesişebilir.

Üstel Hareketli Ortalama

EMA, son fiyatlara daha fazla ağırlık vermesi açısından basit hareketli ortalamadan farklıdır. SMA’ya göre daha doğru sinyaller verir. Tüm hareketli ortalamaların amacı, fiyatın geçmiş fiyatlara göre hareket ettiği yönü belirlemektir. Bu nedenle, üstel hareketli ortalamalar gecikme göstergeleridir. Gelecekteki fiyatların öngörüsü değildir; piyasa fiyatı tarafından takip edilen eğilimi vurgularlar. En çok 20, 50, 100, 200 günlük değerler kullanılarak fiyat eğilimleri takip edilir.

Golden Cross

Türkçe anlamı Altın Kesişimdir. Piyasalar için uzun vadede yükseliş trendinin yani boğa piyasasının sinyalini verir. GC’un mantığında kısa vadeli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı kesmesi vardır. En çok EMA(50) ile EMA(200) kesişimi kullanılır. Kısa vade trade işlemleri içinde geçerli olan bu kesişim, günlük ve haftalık grafiklerde büyük trendler için bize sinyal verir.

Death Cross

Golden Cross’un tam zıddıdır. Ölüm Kesişimi olarak da bilinir. Piyasalar için uzun vadede düşüş trendinin yani ayı piyasasının sinyalini verir. DC’un mantığında kısa vadeli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı kesmesi vardır. Kısa vade trade işlemleri içinde geçerli olan bu kesişim, günlük ve haftalık grafiklerde büyük trendler için bize sinyal verir.

MACD

RSI ile birlikte en çok kullanılan indikatördür. Açılımı Moving Average Convergence Divergence olan MACD, hareketli ortalamaların uyumu ya da uyumsuzluğu olarak çevrilebilir. Kullanıcıya trend takibi ve trend analizinde güvenilir sinyaller verir. MACD indikatörü, EMA(9, 12,26) kullanır. MACD İndikatörü, EMA(12)’den EMA(26)’nın çıkarılması ile elde edilen verinin EMA(9)’u kesmesiyle sinyal üretir.

EMA 26 ve 12 periyodları kullanılarak oluşan hareketli ortalama 9 günlük EMA’dan büyük ise AL; 26 ve 12 periyodları kullanılarak oluşan hareketli ortalama 9 günlük EMA’dan küçük ise SAT sinyali olarak değerlendirilir. MACD çizgisi sıfır çizgisinin ÜZERİNE geçtiğinde, bu bir yükseliş trendidir. MACD çizgisi sıfır çizgisinin ALTINA geçtiğinde, bu bir düşüş trendi sinyali verir.

Bollinger Bantları

Bollinger Bandı MA’ların üstüne veya altına yerleştirilen volatilite bantlarından oluşmaktadır. Volatilitedeki yükseliş veya düşüşler standart sapmayı etkilediği için dalgalanmaya bağlı olarak BB daralır veya genişler. BB bize fiyatların yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu söyler. Bu nedenle fiyatlar üst banttan taşarsa fiyatlar göreceli olarak yüksek, alt banttan taşarsa fiyatlar düşük demektir.

BB’na göre fiyatların yüksek veya düşük seyretmesi alış veya satış sinyalidir. BB genişlemesi, piyasanın konsolidasyon veya trend değişiminin eşiğinde olduğunu ifade eder. Bantların daralması ise yakın zamanda keskin bir fiyat hareketi görülme olasılığının yüksek olduğuna işaret eder. Orta Bant: 20 Günlük SMA, Üst Bant: 20 Günlük SMA + (20 Günlük Standart Sapma x 2), Alt Bant: 20 Günlük SMA – (20 Günlük Standart Sapma x 2)

Parabolic Sar

Parabolic Sar genellikle bir varlığın kısa vadedeki görünümünü analiz etmek için kullanılan bir indikatördür. Ne zaman alım/satım yapılacağı hakkında bilgi verir. Çift yönlü imkanı sunduğu için margin işlemlerde çok kullanılır. Anlamı Dur ve Ters Pozisyon olan Parabolic Sar ne zaman pozisyon değiştireceğimizi bize söyler.

Fibonacci

Fibonacci sayı dizini temelli bu çizim teknik analizin olmazsa olmazıdır. Bir indikatör değil, teknik bir analiz yöntemidir. Altın oranı yakalamayı amaçlayan Fibonacci sayı dizisinde her sayı kendinden önceki sayıya bölünerek Fibonacci seviyeleri bulunur. Fibonacci çizimlerinde en çok kullanılan seviyeler; 0, 0.318, 0.5, 0.618 ve 1’dir. Fibonacci al veya sat sinyali oluşturmaz. Bunun yerine yatırımcıya destek ve direnç noktalarını verir.

Bu analiz yönteminde trendin dip noktasından tepe noktasına çekilen çizgi yardımıyla Fibonacci destek ve direnç seviyeleri belirlenir. Özellikle orta ve uzun vadede destek ve direnç tespitinde kullanılır. Kısa vade içinde kullanılabilir. Bu yönteminde mantığı dip ve zirve arasındaki farkın, her Fibonacci katsayısı ile çarpımının ayrı bir düzeltme seviyesini başarılı bir şekilde tespit etmesidir.

Fibonacci Extension/Expansion

Trend varsa kullanılması anlamlı bir teknik araçtır. Destek/dirençlere ek olarak pozisyona giriş ve pozisyondan çıkış seviyelerini de belirler. Çizim için yükselen trendde dip-tepe-dip noktaları; düşen trendde tepe-dip-tepe noktaları kullanılır.

Fibonnacci Dirgen

Dirgen, Fibonacci özelliğini kullanarak destek ve direnç bölgelerini tespit eder. Özünde, 3 temel unsur vardır:

  • Destek ve direnç değerleri sağlayan iki paralel dış çizgi
  • Bunların arasındaki bir orta çizgi (Medyan)

Dirgen çizerken 3 noktaya ihtiyaç duyulur.

  • Yükselen trend için Dip-Tepe-Dip
  • Düşen trend için Tepe-Dip-Tepe

Seçilecek dip ve tepeler ne kadar bariz olsa da, çizim için seçilecek noktalar tamamen sübjektiftir.

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 27,858.00
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,763.36
  • xrpXRP (XRP) $ 0.448272
  • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.02
  • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.210337
  • neoNEO (NEO) $ 12.19
  • chilizChiliz (CHZ) $ 0.120258
  • huobi-tokenHuobi (HT) $ 3.69